2011. augusztus 29., hétfő

Tojás saláta


Hozzávalók 2 személyre:
- 6 db tojás
- 3 dl tejföl
- 2 ek majonéz
- 1 ek mustár
- pár csepp citromlé
- édesítő
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A tojásokat mossuk, és sós vízben keményre főzzük. Összekeverjük a tejfölt a mustárral és majonézzel, belereszeljük a fokhagymát, a fűszerekkel ízesítjük, pár csepp édeskét és citromlevet adunk hozzá. A tojásokat szeleteljük, az öntetbe szórjuk, összekeverjük, és hűtve kínáljuk!!
A fokhagyma kihagyható, de attól pikánsabb lessz.

Krumplis tészta gombóc panírba forgatva


Hozzávalók:
- 2 közepes krumpli
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 ek olaj
- 1 nagy bögre nagykocka tészta
- só, bors, majoránna, pirospaprika

-panírozni: liszt, 3 tojás, morzsa
- sütéshez olaj

A krumplit hajában feltesszük főni, addig a hagymát kockákra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk a reszelt fokhagymával, mjad sózzuk borsozzuk, 1 tk majoránnával ízesítjük és bőven pirospaprikázzuk. A tésztát bő vízben kifőzzük.
A megfőtt krumplit pucoljuk, összetörjük, és a hagymához keverjük. Összekeverjük a tésztával.
Ha kihúlt, 1 tojást ütünk bele és annyi lisztet adunk hozzá, hogy golyókat tudjunk formálni. A golyókat lisztbe, tojásba majd morzsába forgatjuk, és bő olajban kisütjük.
Köretként húsokhoz ajánlom, vagy önmagában tejfölös mártogatóval is nagyon finom!!

2011. augusztus 21., vasárnap

Kovászos uborka



Hozzávalók:
- nagy befőttesüveg
- annyi kovászolni való uborka, amennyi a befőttesüvegünkben elfér
- 5-10 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss kapor
- 2 db zsemle
- 1 ek mustármag
- literenként 2 ek só

Az uborkákat mossuk, és középen bevágjuk, de úgy, hogy a végeit ne vágjuk szét, ne essen szét az uborka. A nagy befőttesüvegünkbe szórjuk a mustármagot, a pucolt kettévágott fokhagymákat, beletesszük sorban az aljára az uborkát, majd sorokba ameddig tele nem lessz, és közéjük tesszük a kaprot. Vizet forralunk, és literenként 2 ek sót teszünk bele. Ha felforrt, az üveget törlőruhára tesszük, hogy ne pattanjon meg az alja, és ráöntjük a sós vizet. A tetejére tesszük a kettévágott zsemléket, éa kistányért teszünk rá. 4 napon át napon érleljük, maj kivesszük az uborkákat tálba, rászűrjük a levét.

Cukkini tócsni


Hozzávalók:
- 1 nagy cukkini (kb 2 kilós)
- 1 nagy fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1  csokor petrezselyemzöld
- só, bors, pirospaprika
- liszt
- 2 tojás
- 4 dl olaj

A cukkinit hámozzuk, magjait kikaparjuk, és lereszeljük nagy lyukú reszelőn. A hagymát is lereszeljük, és hozzá keverjük, beleütjük a tojást. A fokhagymát belereszeljük, a petrezselyemzöldet kicsire aprítjuk és hozzáadjuk. Összekeverjük ízlés szerint a fűszerekkel, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy közepes sűrűségű legyen. Serpenyőben hevítjük az olajat, és kb 2 evőkanálnyi masszát belepúpozunk és a kanállal megfelelő vastagságig lapítgatjuk. Véknyabban ropogósabb lessz. Papírtörlőre szedve, lecsöpögtetve frissen tálaljuk, 2dl tejfölbe reszelünk fokhagymát, sózzuk, a legfinomabb mártogató hozzá.

2011. augusztus 18., csütörtök

Spenótos tészta


Hozzávalók 2 személyre :
- 2 bögre orsó tészta
- 1 cs fagyasztott spenót
- 10 gerezd fokhagyma
- 1 kis doboz tejföl
- só, bors
- 1 ek olaj
- 1 ek margarin
- 1 ek liszt
- 15 dkg sajt

Elkészítés:
A tésztát vízben főzzük kevés olajjal és sóval. A margarint melegítjük, rászórjuk a lisztet, majd beletesszük a kiengedett spenótot. Ha összefőtt 10 perc alatt, belereszelünk 8 gerezd fokhagymát, és teszünk bele 2 ek tejfölt, sót és borsot.
Hőálló tálban összekeverjük a spenótot a tésztával, és megszórjuk sajttal. Ha sajt szép világosbarna, kész. A maradék tejfölbe reszeljük a 2 gerezd fokhagymát, és a tészta mellé kínáljuk.

Gyümölcs leves



Hozzávalók:
- 1 üveg magozott meggy
- 3 db őszibarack
- 2 nagy alma
- fél citrom
- 1 tk fahéj
- 10 szem szegfűszeg
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ek méz
- 3 ek cukor
- 2 dl főzőtejszín
- 1 cs eperízű pudingpor
- 2 liter víz

Elkészítés:
Az almát pucoljuk, kockázzuk fazékba a barackkal eggyütt. A meggyet is hozzáöntjük, levet is öntünk hozzá. A citromot szeleteljük a fazékba tesszük és felengedjük vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket, cukrot-mézet -vaníliás cukrot, és feltesszük főni. Ha minden puha benne, a főzőtejszínben elkeverjük a pudingport és besűrítjük vele. Hidegen tálaljuk.
Nyáron a legjobb hűsítő étel, és vitamindús.

2011. augusztus 3., szerda

Tejfölös- fokhagymás rakott kelkáposzta



Hozzávalók:
- 1 kis fej kelkáposzta
- 1/2 kg darált hús
- 1 és fél bögre rizs
- 1 nagy doboz tejföl
- 10 cikk fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- sült csirke fűszersó
- só
- őrölt kömény
- bors
- pirospaprika
- 3 ek olaj
Tálaláshoz 1 kis doboz tejfölbe reszelt 3 cikk fokhagyma.

Elkészítés:
A kelkáposztáról lefejtjük a leveleit és fazékba tesszük sóval és őrölt köménnyel, kb 10 percig főzzük. A rizst pucoljuk, mossuk, sós vízben feltesszük főni.  2 ek olajon dinszteljük a kockázott hagymát, majd a húst süssük. Ha puha a hús, fűszersózzuk. borsozzuk, és a tejföl felét hozzákeverjük, belereszelünk 4 cikk fokhagymát.
A főtt rizst fűszersóval ízesítjük és belereszelünk 5 cikk fokhagymát, és hozzáadjuk a maradék tejföl 2 ek kivételével.
Hőálló tálat kikenünk 1 ek olajjal, majd beletesszük a rizs felét, rá a hús felét, majd a lecsöpögtetett kelkáposzta felével betakarjuk, sózzuk. Jöhet a következő réteg rizs,hús, és a maradék kelkáposzta, majd ismét sózzuk. A 2 ek tejfölt elkenünk a tetején, pirospaprikázzuk, borsozzuk, és kb fél órára 200 fokra sütőbe toljuk. Tálaláskor fokhagymás tejfölt kínálunk mellé.

Nagyon finom, és egészséges, fokhagymaimádóknak!!