2011. szeptember 10., szombat

Házi ketchup


Házi ketchup Edina módra:
 
Hozzávalók:
- 3 kg paradicsom
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes piros húsú kaliforniai paprika
- 3 babérlevél
- 1-1 teáskanál oregánó, bazsalikom, kakukkfű
- 1 tk fehérbors
- 3 ek só
- 4 ek cukor
- 1 ek méz
- 2 szál zellerlevél
- 1 csomag befőtt tartósító 1/3-a
- 5 szem szegfűszeg
 
Elkészítés:
A paradicsomot mosom, 4 felé vágom, és fazékban puhára főzöm a szegfűszeggel, kb 20 perc alatt. Szűrőn átpasszírozom, hogy a héja és a szegfűszeg ne maradjon a ketchupban, fazékba öntöm. A kaliforniai paprikát kockázom a hagymával eggyütt, és aprítóban vagy turmixban pár evőkanál paradicsommal összepürésítem, majd a fazékba öntöm a többi paradicsomhoz. Beleteszem a zellert és babérleveleket,reszelt fokhagymát és az összes fűszert, mézet is.
Kb 70 perc alatt sűrűre főzöm,kiveszem a babért és zeller levelet. Botmixerrel összezúzom, beleteszem a befőtt tartósítót, és még 10 percig főzöm. Mosott törlőre állított befőttesüvegbe öntöm, és a rácsavart kupakkal lefelé hagyom kihűlni.
1 kiló 40dkg ketchup készült.
Saját készítésű cimkével láttam el.

2011. szeptember 5., hétfő

Debreceni krumplitál


Hozzávalók:
- 3 közepes vöröshagyma
- 15 dkg füstölt zsírszalonna
- 2 ek pirospaprika
- 2 pár debreceni
- 80 dkg krumpli
- 7 dl olaj a sütéshez
- só
- 2 ek liszt
-2 dl víz
 
Elkészítés:
A hagymákat tisztítjuk, 2 fejet kockázunk, egyet szeletelünk és karikáira szedjük.  A szalonnát keskeny csíkokra vágjuk, zsírját kiolvasszuk, hozzákeverjük a kockázott hagymát, aranysárgára pirítjuk. Paprikázzuk, a vízzel felöntjük, és beletesszük az egész debreceniket, kb 7-8 percig pároljuk. Ezután a debreceniket kivesszük, vastag karikákra vágjuk, és visszatéve zsírjára sütjük. Közben a krumplit pucoljuk, kis kockákra vágjuk, és 5dl olajban ropogósra sütjük. A hagymakarikákat lisztbe forgatjuk,  és a 2 dl olajban aranyszínűre sütjük. A krumplit papírtörlőn lecsöpögtetjük, sózzuk, tányérra rendezve rászedjük a szaftos debreceniket, és a pirított hagymakarikákat körbe szórjuk!
Laktató, gyorsan elkészíthető egytálétel!